John Groeneveld is geboren in 1943 te Rotterdam. Na een werkzaam leven heeft hij in 2013 besloten te gaan schilderen. De abstracte schilderkunst heeft hem enorm geinspireerd ook in deze vorm te gaan schilderen, om daarmee vervolgens een eigen stijl te ontwikkelen. Hij is autodidact en schildert met olieverf.
Zijn grootste uitdaging is het schilderen van een herkenbaar figuratief beeld, een minder herkenbaar beeld te maken.
Hij wordt gedreven door het samenspel van vorm, kleur, schaduw en licht. De lichtbron, welke hij consequent voor alle vormen gekozen heeft, verbinden de verschillende objecten met elkaar.
 
Wat zijn werken betreft, ziet u een grote verscheidenheid aan warme natuurlijke kleuren en aardetinten. Het licht-donker contrast in zijn abstracte schilderijen heeft te maken met de helderheid van de kleuren. Het grootste licht-donker contrast bestaat tussen zwart en wit, maar dit kan ook tussen verschillende andere kleuren optreden. Tussen donkerpaars en geel bij voorbeeld.
Complementair contrast in zijn schilderijen ontstaat door kleuren naast elkaar te zetten die in de kleurencirkel recht tegenover elkaar staan. Een eenvoudige kleurencirkel bestaat uit 6 kleuren. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.
In zijn abstracte schilderijen gebruikt hij het licht-donker contrast veelal om diepte te scheppen, of om vormen te benadrukken.
Zijn schilderijen nodigen uit om de realistische wereld te vergeten en de eindeloosheid van het abstracte binnen te gaan.
Wat belangrijk is, dat de beschouwer zelf kan invullen, vertalen of nog liever benoemen, wat hij of zij in het schilderij ziet.